Results

TrustPay announces new partnership with MuchBetter

Computer users and programmers have become so accustomed to using Windows…

TrustPay announces new partnership with MuchBetter

Computer users and programmers have become so accustomed to using Windows…

TrustPay announces new partnership with MuchBetter

Computer users and programmers have become so accustomed to using Windows…

10. května 2022

Předautorizace platby

autor: TrustPay
Sledujte nás:

Jak se můžete vyhnout stornování a následné refundaci (vrácení) plateb v případě, kdy zboží z objednávky nemáte právě na skladě, nebo když zjistíte, že objednané zboží nemůžete z jakýchkoliv důvodů zákazníkovi doručit? Odpovědí je předautorizace platby.

Mnozí obchodníci mohou potvrdit, že situace, kdy přijali již zaplacenou objednávku a až následně zjistili, že zboží na skladě nemají, se občas stávají. Díky předautorizaci platby nemusíte objednávku v takových situacích stornovat. Platbu prostě nepřijmete a zákazníkovi danou sumu na kartě uvolníte.

Co je to předautorizace a jak funguje?

Jde o případ, kdy zákazník provede při koupi zboží nebo služby standardní platbu kartou a jeho prostředky se v dané výši zablokuji, jakoby k platbě došlo.

Během této doby máte vy, obchodník, možnost rozhodnout se, zda tuto platbu přijmete, nebo prostředky zákazníkovi uvolníte.

Pokud během této doby, která trvá standardně 30 dní, plnou autorizaci nedokončíte, prostředky budou uvolněny zpět zákazníkovi.

Existuje i takzvané „částečné“ strhnutí předautorizované platby, kdy část zablokovaných prostředků strhnete a zbytek uvolníte na účet zákazníka.

Můžeme si to ukázat i na příkladu:

Představte si, že jste obchodník, který prodává potraviny. Váš zákazník učiní objednávku obsahující několik druhů ovoce. Vy však později při balení objednávky zjistíte, že jeden druh ovoce vám na skladě chybí a tak sumu za toto konkrétní ovoce z platby odečtete a uvolníte na účet zákazníka. Následně zaúčtujete pouze reálně doručené zboží. Vyhnete se tak nepříjemnému stornování celé objednávky.

Dalším velmi častým případem, se kterým jste se už jistě potkali, je rezervování hotelových pokojů.

predautorizacia platby-rezervacia

Jaké jsou výhody předautorizace?

Přijímání předem autorizovaných plateb znamená, že můžete svou firmu potenciálně chránit.

Kromě případu, který jsme zmínili v úvodu, tu jsou i další:

  • Proti „fraudům“ (podvodům) můžete bojovat tak, že budete ignorovat všechny online platby, které se jeví jako podvodné a namísto okamžitého odeslání produktu budete čekat. Po uplynutí této doby se peníze vrátí „zákazníkovi“.
  • Předautorizace může také pomoci předcházet „chargebackům“.
    Někdy se stane, že zákazníci omylem podají „chargeback“, protože si nákup nepamatují nebo jej na svém bankovním výpise nerozpoznají, což se stává, a tuto situaci označujeme jako „přátelský podvod – friendly fraud“.
  • Zákazníci však mohou požádat o kompenzaci i ve skutečných případech, když se stanou obětí trestného činu; například, když jim někdo odcizí kartu. Se zavedenou předautorizací vám toto časové okno poskytuje možnost zachytit všechny platby, při kterých mohou nastat problémy; například kontrolou, zda je e-mailová nebo dodací adresa legitimní.

Měla by vaše firma přijímat předem autorizované platby?

Každá firma, která prodává produkty online, může využít předem autorizované platby jako další úroveň zabezpečení. Můžete si tedy vybrat, zda chcete každou platbu přijmout prostřednictvím předautorizace nebo ne.

V případě, že si chcete předautorizované platby v TrustPay aktivovat, nebo máte jakoukoliv otázku, kontaktujte náš tým podpory na podpora@trustpay.eu nebo volejte na +421 2 321 68 450.

Mohlo by vás zajímat

Co jsou to opakované nebo „recurring“ platby?
Opakované platby a možnost předplatného udržuje zákazníky a obchodníky ve spojení a tím se stává jedním ze způsobů, jak si vzájemně udržet dlouhodobé vztahy, a zároveň to umožňuje podnikům, které nabízejí předplatné, trávit více času poskytováním svých produktů a služeb a méně času správou plateb.
Economy
author: TrustPay
Jak v TrustPay vyplácíme peníze vybrané za platby od vašich zákazníků?
Co je výplatní účet a kde si ho mohu nastavit? Provedeme vás celým procesem a možnostmi vyplácení.
Economy
author: TrustPay
Co jsou alternativní platební metody a proč jsou v dnešním e-commerce světě důležité
Economy
author: TrustPay